Članovi KUD-a Cetina nastupili na 12. smotri folklora Splitsko-Dalmatinske županije

Dana 7.6.2024. članovi kulturno umjetničkog društva Cetina po prvi put sudjelovali su na županijskoj smotri folklora u Kaštel Lukšiću. Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se ukupno 9 kulturno umjetničkih društava iz različitih dijelova SDŽ. Naši stariji članovi predstavili su mušku i žensku reru, žensko samačko pivanje, vojkavicu, pivanje na bas i pivanje uz gusle. Mlađi članovi po prvi put predstavili su starinsko kolo na šudarić, koje se plesalo u svim mjestima Cetinske krajine a danas je gotovo potpuno zaboravljeno. Između ostalog naši članovi predstavili su i najsvečanije nošnje iz Cetinske krajine: djevojačku nošnju,  misnu i svatovsku nošnju udanih žena, te mušku narodnu nošnju. Po završetku nastupa uručena nam je zahvalnica za sudjelovanje na smotri. Članove za nastup pripremili su predsjednica KUD-a Marija Cvitković i voditelj grupe Petar Gladović.

Županijska smotra folklora ima svrhu okupiti kulturno-umjetnička društva naše Županije (koja u svom sastavu imaju odrasle folklorne skupine) na jednom mjestu kako bi pred stručnim ocjenjivačkim sudom, pokazala založnost i dosege rada tijekom protekle godine dana. Isto daje smjernice za budući rad folklornim amaterima u KUD-ovima, sudionicima kao i mogućnost ostalim zainteresiranim stranama (predstavnicima drugih kulturnih udruženja, viših saveza, organizatora tuzemnih i inozemnih smotri i festivala, predstavnicima lokalnih samouprava i sponzorima i donatorima pojedinih grupa) da steknu uvid o kvaliteti rada u pojedinim kulturno-umjetničkim društvima, ali i omogućava domaćinu da dobije kvalitetan i raznovrstan kulturni program kroz cjelovečernje folklorno događanje čime je moguće upotpuniti i kulturno-turističku ponudu mjesta / grada.

Ove godine, nakon dosadašnjih jedanaest smotri folklora Splitsko-dalmatinske županije koje je Savez KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije u najvećem dijelu organizirao i realizirao zahvaljujući neizmjernoj pomoći i dobroj volji samih udruga, te JLS-ova iz kojih dolaze, smotra se po volji i iskazanoj spremnosti za preuzimanje domaćinstva od strane kaštelanskih KUD-ova organizirala u gradu Kaštela.

Zahvaljujemo se organizatorima savezu kulturno umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, tajnici: Marijani Botić Rogošić i predsjednici: Marici Tadin,  na pozivu na smotru.