KUD Cetina sudjelovao na seminaru folklora u Benkovcu 2023

Benkovac smotra folklora 2023

Predstavnici KUD-a Cetina su dana 11.11.2023. sudjelovali u Benkovcu na Seminaru folklora u Gradskoj knjižnici. Seminar folklora je organiziran od strane Saveza folklornih udruga čuvara kulturne baštine Lijepa Naša i domaćina KUD-a Branimir. Poznati i iskusni predavači na seminaru bili su Danijel Šota predsjednik Saveza, prof. Jordanko Miloš i Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir.

Cilj seminara je bio da polaznici nauče kola, pjesme i plesove dinarske zone – Bukovice i Ravnih kotara, te da se predstave autentične nošnje sudionika.

Grad Sinj i Cetinski kraj su predstavili članovi KUD-a Cetina, Predsjednica Marija Cvitković i mladi zaljubljenik u tradiciju i običaje Petar Gladović, član KUD-a. Tom prilikom pozvali su organizatore i sudionike Seminara da sljedeći seminar planiraju organizirati u gradu Sinju, za što su dobili veliki aplauz i načelnu potvrdu. Također, KUD Cetina je ovim sudjelovanjem
potvrdio svoj interes za članstvo u „Savezu folklornih udruga, čuvara tradicijske baštine- Lijepa Naša“ ,a što će mu uveliko pomoći u daljnjem radu.

U sklopu predstavljanja tradicijskih nošnji također su sudjelovali na način da je predstavljena autentična starinska muška i ženska nošnja cetinskog kraja. Posebno je prezentirana nošnja bogata vezom, a prezentirala se i izrada dijelova narodne nošnje. Na seminaru su sudjelovali predstavnici KUD-a Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, te KUD-ova iz Škabrnje i Tinja (KUD Sidraga), ženska klapa »Damatika« iz Zadra, članice Ansambla Ivan Starčević iz Gospića, članica udruge Gačanka iz Otočca, članovi iz Kloštar Ivanića, članice pjevačke skupine iz Jajca, iz Lašvanske doline, članice KUD-a iz Dobropoljane, iz Neviđana i domaćini KUD Branimir.

Predsjednik Danijel Šota obratio se sudionicima Seminara, izrazio svoje zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom. Zatim se prešlo na radni dio gdje se učilo o tradicijskim glazbalima, pjesmama i napjevima Bukovice i Ravnih kotara, priobalja i Like, a što je vodio prof. Jordanko Miloš. Podučavali su se plesovi i kola Bukovice i Ravnih kotara koje je vodila Ksenija Čirjak.

Kako su naglasili organizatori, jedan od razloga održavanja Seminara folklora je da se održi tradicija, da se pomogne mladima u očuvanju tradicijske kulture i očuvanju KUD-ova na području Hrvatske, a također je važno da tradicija bude zabilježena na pravilan način u suradnji sa stručnjacima i muzejima.

 

Iz medija: