13.Sinjski sajam sela 2023

Članovi KUD-a Cetina sudjelovali na ovogodišnjem 13. Sajmu sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja.

Sajam se tradicionalno održava svake godine u vrijeme Alkarskih svečanosti, te su i ove godine, kao i svih prethodnih godina sudjelovali članovi KUD-a Cetina, Marija Bešlić sa svojim tradicijskim, zanatskim rukotvorinama od drveta, Neda Botić, slike na staklu, Branka Marinović, tradicijske nošnje.

Na Sajmu je bilo više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Imotskog i Đakova, a koji su predstavili svoje proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari obrti, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, lula, vrtnog alatla i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način, te kolekcionarske zbirke.

Posjetitelji su mogli sudjelovati u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i pletenja košara od šiblja, u radionicama naših članica Ljilje Vojković i Ivanke Munivrana, zatim izradi tradicionalne odjeće Brankice Marinović, te izrada zelovskih lula, još jednog umijeća koje se nalazi na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Imali su i prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

KUD Cetina, zajedno sa ostalim sudionicima se također predstavio sa tradicionalnim napjevima- rerom. Istaknuta je važnost ovog Sajma za promociju bogate turističke i kulturne baštine, kao i bogate ponude poljoprivrednih proizvođača i proizvođača suvenira, a sve s ciljem turističkog, kulturnog i gospodarskog razvoja grada Sinja.