Povratak tradiciji – izrada gusala

Vodimo Vas na nevjerojatno putovanje kroz vrijeme i glazbenu baštinu Cetinskog kraja. Predstavljamo vam izuzetno rijedak i zaboravljeni instrument – gusle. Ovaj starinski glazbeni dragulj duboko je ukorijenjen u povijest ovog područja, a malo je preostalih ljudi koji posjeduju znanje o njegovoj izradi.

Upoznajte Davora Pletikosića, stanovnika Hrvaca kod Sinja, strastvenog zaljubljenika u tradiciju i gusle. U našem najnovijem videu, Davor će vas provesti kroz svaki korak izrade ovog čarobnog instrumenta. Od odabira pravog drveta do oblikovanja tijela gusala, svaki detalj ima svoju priču.

Davor nije samo majstor u izradi gusala, već i strastveni čuvar priča koje ovaj instrument nosi. Kroz njegove ruke, svaki komad drveta postaje odjek prošlih vremena. Dok pažljivo oblikuje tijelo gusala, Davor će s vama podijeliti anegdote i priče koje su se prenosile s koljena na koljeno.

Gusle nisu samo glazbeni instrument. One su most prema prošlosti, most prema ljudima i njihovim sudbinama. Naš video vas vodi kroz cijeli proces – od izrade lukova do oslikavanja tijela gusala s motivima karakterističnim za ovaj kraj. Davor nas uči kako svaki korak zahtijeva strpljenje, preciznost i duboko poštovanje prema tradiciji.

Pridružite nam se dok zajedno oživljavamo duh Cetinskog kraja kroz zvuke gusala. Naučit ćete ne samo tehniku izrade, već i osjetiti povezanost s ljudima koji su nekada stvarali čaroliju ovog instrumenta. Pretvorite vrijeme ispred ekrana u svoj vlastiti čarobni trenutak s guslama.

Ne propustite ovaj jedinstveni video i pridružite nam se u očuvanju naslijeđa i ljepote tradicije. Saznajte kako se gusle pretvaraju iz komada drveta u dušu glazbe i priča.