KUD na 100. obljetnici doseljenja Dalmatinaca u Feričance

U Feričancima je 29. lipnja 2019 obilježena je 100. obljetnica doseljenja Dalmatinaca u ovo slavonsko mjesto.

Nakon Dalmacije najviše Dalmatinaca živi u Slavoniji. Tako su davne 1919. godine s dalmatinskog krša, posebno područja Bitelića, Vučipolja, Zasioka, Dabra i Potravlja, krenuli Cetinjani u Slavoniju u Feričance. Prema dostupnim podacima oko 150 obitelji iz sela oko Peruće od tada do današnji dana doselilo se u Feričance. Njihovi potomci 2017. osnovali su Udrugu Feričanci – Dalmatinska zagora koja je u suradnji s Općinom Feričanci pripremila svečani program proslave ove velike obljetnice. Kao dio obilježavanja održana je sveta misa a potom je u samom središtu Feričanaca otkriven spomenik guslaru.
Fešta se potom nastavila u sportskoj dvorani gdje je predstavljena monografija ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919. – 2019.’ i izložba fotografija i predmeta koja su svjedočila o nekadašnjem životu doseljenih dalmatinaca u njihovom kraju, na škrtoj Dalmatinskoj zemlji. Među svojim rođacima, prijateljima bili su i članovi Kulturne Udruge Bitelić predvođeni Milom Buljanom, koji je dao svoj veliki doprinos u izradi monografije
Vrhunac ove velike dalmatinske i cetinske fešte završio je kulturno-umjetničkim programom pod šatorom na Sportskom centru. Uz domaćine, HKD Manuel Feričanci, nastupili su u svojim živopisnim narodnim nošnjama i članovi KUD Cetina iz Sinja koji su prikazali običaje sela uz Peruću, odnosno kako je nekada izgledala večera u mnogobrojnoj obitelji. Veliki pljesak na otvorenoj sceni od više stotina sudionika svečanosti dobili su za svoj nastup članovi klape Hrvace.